Brighton & Hove City Council Hub > Learning > Primary > Maths > VLE & Maths >
Example 2

Example 2 – Investigation into time using a calcu1ator (1 lesson)

 

The maths

Using a calculator to solve problems

 

The problem 

Mr. Sunshine tells the children they will have 2 hours of homework each evening every school day in the year. Harry, who has a horror of homework, hauls out his homework diary.

The school calendar shows 180 school days this year. He wants to calculate how many full days of homework he will have.

.Harry makes a list.

"This is not a leap year", Harry reminded himself as he begins his task. I go to school for 7 hours a day, though it seems much longer! My mother says everybody must have 8 hours of sleep each night, and I do. As he has a snack, his estimates that he spends 2 hours a day eating.

Harry stops and gets a calculator to help him discover just how he spends his time. He realises that he needs to round off his answers to the nearest day

Post your estimate first before any calculations!

I want to see all your workings posted on this forum!

 

How a VLE helped

 

Clearly set out the structure for the work

Allowed children to share ideas easily especially when estimating

Children responded to each other questions

 

Examples of work and discussion

 

 

Mr Wingham(SMART_awingham)  17 Mar 2010 10:25

 

How many days sleeping?

 

Mr Wingham(SMART_awingham) 

18 Mar 2010 10:00  

Mr W

 

50 days

Jack

18 Mar 2010 10:01  

Post 2

Jack

52 days

answer 122 days or 60

8 x 365 / 24 = 122

8x 180 / 24 = 60

Charlie

18 Mar 2010 10:02  

Post 3

51 days

 

 

Archie

18 Mar 2010 10:02  

Archie

 

52 day 

Jake
18 Mar 2010 10:03  
Post 5

JAKE :)

 

48 days

Ellie
18 Mar 2010 10:03  
Post 6

ellie

 

51 days

Gennaro
18 Mar 2010 10:04  
Post 7

52days

 

 

James
18 Mar 2010 10:04  
Post 8

James D

50

Hsiao-Yang Chu
18 Mar 2010 10:04  
Post 9

52?

 

 

James H
18 Mar 2010 10:05  
Post 10

James.H

 

I think 22 days

 

Archie

18 Mar 2010 10:17  

Post 11

Archie`s workings

 

180x8=1,440

1,440/24=60 days

 

and the answer is 60

 

James

18 Mar 2010 10:20  

Post 12

James.H Workings

 

180÷8=22.5

22.5 rounded to the nearest day would be 23 Days!

 

 

Charlie
18 Mar 2010 10:23  
Post 13

chalie

 

180x8=1440

1440\24=60

James
18 Mar 2010 10:23  
Post 14

James D

 

8x180=1440

1440\24=60

60 Days

Jake
18 Mar 2010 10:24  
Post 15

8 x 180 = 1440

1440 x 24 = 60

the answer is 60

 

Ellie
18 Mar 2010 10:24  

Post 16

180x2=360

360-24=15

8 hours a day

24-8=3

180x8=1440

1440-24=60

 

Hsiao-Yang Chu(SMART_HChu) 

18 Mar 2010 10:30  

Post 18

m

There is 180 days

 

There is 24 hours in a day.

 

180 x 8 = 1'440

 

1'440 / 24 = 60



 
Login
Forgotten password?
Having trouble logging in?